sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Homeopatia ja Parkinsonin tauti

Gelsemium

Gelsemium







Parkinsonin tauti, parkinsonismi



Homeopaattiset lääkkeet




Mercurius



Jalkojen ja reisien heikkous, käsien ja jalkojen vapina. Parkinsonismi, paralysis agitans, täristyshalvaus.


Repivä kipu nivelissä. Kylmä hiki raajoissa. Öljyinen hikoilu. Vapinaa kaikkialla kehossa. Heikkous ja vapina vähäisimmistäkin rasituksesta. Kaikki oireet vahvistuvat yöllä, lämpimässä vuoteessa, kostealla, kylmällä, sateisella ilmalla, levätessä ja hikoillessa. Kaikki oireet liittyvät aina väsymykseen, ylösnousemiseen ja vapinaan.


Hitaasti vastaaminen kysymyksiin. Heikentynyt muisti ja tahdonvoiman heikkeneminen. Iho aina kostea ja hikoileva. Kutina, joka voimistuu lämmössä.



Zincum metallicum



Voimakas vapina tai kutina koko kehossa etenkin voimakkaiden tunteiden jälkeen. Vapina tai nykivä liike lapsissa. Chorea, tanssitauti. Käsien ja jalkojen halvaantuminen. Käsien tärinä kirjoittaessa. Liikkumiskyvyttömyys, heikkous, vapina ja nykivä liike useissa lihaksissa. Jalat jatkuvassa liikkeessä, ei kykene olemaan paikallaan. Oireet voimistuvat kosketuksesta, klo 17-19 välisenä aikana, päivällisen jälkeen, ja paranevat syödessä.



Rhus toxicodendron



Vapina alkaa kivulla, johon auttaa liikkuminen. Oireilevissa kehonosissa on jäykkyyttä. Puutuminen, tunnottomuus, halvaantuminen ja vapina rasituksen tai työskentelyn jälkeen. Raajat jäykät ja halvaantuneet. Kaikki nivelet kuumat ja kipeät. Hiipivä ja kihelmöivä tunne sormenpäissä. Oireet voimistuvat nukkuessa, kylmässä, kostealla sateisella säällä, sateen jälkeen, yöllä, levätessä, kastumisen jälkeen ja selällä tai oikealla puolella maatessa. Parempi lämpimällä, kuivalla säällä, liikkumisesta, kävelemisestä, asennon muuttamisesta, hieromisesta, jalkojen ja käsien venyttelemisestä.



Gelsemium



Tärkein lääke vapinaan. Vaikuttaa etenkin hermostoon ja halvaantumiseen. Pyörrytys, väsymys, uneliaisuus, raskasmielisyys ja vapina. Vapina on tärkein oire, heikkous ja halvaantuminen, etenkin pään lihasten. Useiden lihasryhmien, kuten silmien, kurkun, rinnan, sulkijalihasten ja raajojen, halvaantuminen.


Ajatukset hitaita ja lihaksisto rentoutunut. Horjuva kävely. Lihasten voiman ja kontrollin menettäminen. Krampit käsivarsien lihaksissa. Liiallinen vapina ja heikkous kaikissa raajoissa. Oireet voimistuvat kostealla ilmalla, kiihtymyksestä ja huonoista uutisista. Parempi eteenpäin kumartumisesta, virtsaamisesta, jatkuvasta liikkeestä sekä ulkoilmasta.



Arnica



Antaa elinvoimaa halvaantuneelle ja jäykistyneelle kehonosalle, liikkeen tunne palaa tunnottomaksi muuttuneelle alueelle.



Argentum nitricum



Täydentää Gelsemiumia. Muistin heikkeneminen, helposti kiihtyvä ja suuttuva. Koordinaatiokyvyn ja lihasten kontrollin menettäminen, sekä tasapainottomuus ja yleinen heikkous, debiiliys. Halvaantuminen, johon liittyy mentaalisia sekä vatsan ja suoliston oireita, kuten ilmavaivat ja vihertävä ripuli. Pohkeiden jäykkyys, kävelee ja seisoo epävarmasti. Kehon tunnottomuus. Etenkin käsivarsissa.



Agaricus muscaricus



Vapina, kutina ja nykiminen, lihasten jäykkyys, oireilevien lihasten päällä olevan ihon kutina ja selkärangan äärimmäinen herkkyys. Ei voi sietää kosketusta. Nykiminen ja vapina ovat vahvimmat oireet. Tanssitauti,  nykivä liike lakkaa unen aikana. Reisien ja jalkojen halvaantuminen, johon liittyy käsien kouristuksia. Reisien tunnottomuus jalkoja ristiessä. Halvaannuttava kipu vasemmassa käsivarressa, mitä seuraa sydämentykytys, palpitaatio. Jäykkyys koko kehossa, mihin liittyy kipua lantiossa.



Cocculus



Pää tärisee syödessä ja ylöspäin nostettaessa. Polvet painuvat alas heikkoudesta, huojuu kävellessä ja taipumus kaatua toiselle kyljelle. Polven kivut kävellessä. Raajarikkoisuus, joka voimistuu taivutuksesta. Vapina ja kipu jaloissa. Halvaantuminen toisella puolella kehoa unen jälkeen. Intensiivisen kivulias, halvaannuttava tunne, raajat ojennetut ja kipeät taivutettaessa. Sopii etenkin vaaleille naisille raskauden aikana.



Lathyrus



Käsivarsien ja käsien vapina sekä reisien ja jalkojen halvaantuminen ja heikkous. Tuntuu kuin reidet olisivat kovat, kouristuneet ja raskaat. Tuntuu kuin lattia olisi epätasainen ja on pidettävä katse lattiassa, jotta voisi ohjata jalkojen liikettä.


Vaikuttaa selkärangan anteriorisiin ja lateraaleihin kolumneihin. Ei kivun tunnetta. Refleksit ovat lisääntyneet. Lateraali skleroosi. Lapsen halvaantuminen. Sormenpäät tunnottomat. Vapiseva, huojuva kävely. Jalkojen liiallinen jäykkyys ja kouristeleva, spastinen kävely. Polvet lyövät toisiinsa kävellessä. Ei voi ojentaa tai ristiä jalkoja istuessa. Jäykät  ja heikot nilkat.



Physostigma



Väreilevä vapina ja kouristuksia, spasmeja, lihaksissa. Oireet voimistuvat liikkeestä ja kylmästä vedestä. Sydämentykytys ja lepattava tunne sydämessä, mikä tuntuu koko kehossa.  Selkärangan motorisen ja refleksien heikkeneminen, kivun tunnon menetys, lihasten heikkeneminen ja halvaus. Kipua oikeassa polvitaipeessa.  Polttava ja kihelmöivä tunne selkärangassa. Kädet ja jalat tunnottomat ja äkillinen nykivä liike reisissä nukkumaan käydessä. Kouristeleva kipu raajoissa.



Ambra Grisea



Vapina, johon liittyy tunnottomuus, reidet menettävät voimansa vähäisimmästäkin liikkeestä. Raajojen kylmyys ja jäykkyys. Kynnet halkeilevat. Krampit käsissä ja sormissa. Oireet voimistuvat tarttuessa esineisiin. Krampit jaloissa. Äärimmäinen hermostollinen yliherkkyys. Ihmisten pelko ja halu olla yksin. Musiikki aiheuttaa itkemistä. Oireet, jotka ovat ainoastaan yhdellä kehonpuoliskolla.



Heloderma



Vapina reisien hermoissa. Väsynyt tunne, hyvin heikko ja hermostunut, pyörryttävä tunne, tunne tunnottomuudesta. Lokomotorinen ataksia, hapuilu, haparointi, liikkeiden yhteistoimintakyvytömyys, tahdonalaisten lihasten keskushermostoperäinen yhteistoimintahäiriö (ilman halvausta).  Ulkonevat silmät ja silmän sarveiskalvon samentumat näkyvämmät. Hyvin masentunut ja tunne kuin putoaisi oikealle puolelle. Tunne kuin kävelisi sienen päällä. Kuin jalat olisivat turvonneet. Kävelessä nostaa jalkoja korkeammalle kuin yleensä ja painaa kannan voimakkaasti maahan. Venyttely auttaa lihaskipuihin.



Magnesium phosphoricum



Vapina, käsien tärinä, Parkinsonin tauti. Krampit pohkeissa, jalat hyvin herkästi kipeät. Nykivä liike, tanssitauti, kramppeja. Sormenpäiden tunnottomuus. Oireet voimistuvat oikealla puolella, kylmällä ilmalla, kosketuksesta, yöllä. Parempi olo lämmöstä, kaksinkerroin taipumisesta, paineesta ja päänahan hieromisesta.



Bufo rana



Erityinen vaikutus hermostoon. Kivulias halvaantuminen. Kivut lanteen alueella, tunnottomuus ja kramppeja. Horjuva kävely. Tuntuu kuin nivelissä olisi tappi. Oireet voimistuvat lämmöstä, paranevat kylpemisestä ja kylmästä ilmasta, jalkojen laittamisesta kylmään veteen.



Tarentula



Erityiset hermostollisest oireet. Tanssitauti, äärimmäinen levottomuus ja paralysis agitans, parkinsonismi. Täytyy pysyä jatkuvassa liikkeessä, vaikka käveleminen voimistaa oireita. Tunnottomuus reisissä ja jaloissa sekä nykivä liike. Erityiset kouristukset ja liikehdintä.



Plumbum metallicum



Paralysis agitans, Parkinsonin tauti. Yksittäisten lihasten halvaantuminen. Ei voi nostaa mitään. Ojentautuminen on vaikeaa. Ojentajalihasten halvaantuminen liikarasituksesta pianon soittajissa. Ranteen putoaminen, heikkous. Patellaari- eli polvirefleksin menettäminen. Kipu oikeassa isovarpaassa yöllä. Kädet ja jalat kylmät. Lapsen halvaantuminen ja neuriitti.



Conium



Raskaat, väsyneet ja halvaantuneet reidet ja jalat. Vapina ja epävakaat kädet. Lihasten heikkous etenkin alaraajoissa. Käsien hikoaminen. Jalkojen nostaminen tuolille auttaa. Etenevä halvaantuminen, joka johtaa hengityksen lakkaamiseen. Oireet voimistuvat maatessa, kääntyessä sängyssä tai noustessa sängystä, kylmästä ja rasituksesta. Parempi pimeässä, raajojen roikkuessa alas, liikkeestä ja paineesta.



Yrttejä Parkinsonin tautiin



Yrteistä ginseng, peltokorte, humala, vuohennokka, kärsimyskukka ja valeriaana auttavat Parkinsonin taudin oireisiin. 1 teelusikka kupilliseen kuumaa vettä, 3 kupillista päivässä.


Yrttejä voi käyttää myös yhdessä lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi kärsimyskukka vahvistaa L-dopa-lääkkeen, levodopan, vaikutusta. Kärsimyskukka heikentää passiivista vapinaa L-dopan kanssa käytettäessä.




Gingko biloba lisää aivojen verenkiertoa ja vaikuttaa antioksidatiivisesti.




Gingko biloba

Gingko biloba


Degeneratiivisten tautien kehittymistä edistää myrkkyjen kertyminen kehoon.


Kehon puhdistamisessa auttavat maarianohdake, voikukka, inkivääri ja takiaisen juuri.


Siankärsämö, Siperian ginseng, cayennepippuri, ukontulikukka ja hydrastisjuuri stimuloivat kateenkorvaa ja lymfaattista systeemiä.


Orapihlaja, lakritsinjuuri, puna-apila ja sarsaparilla puhdistavat verta.


Poimuhierakka puhdistaa verta ja maksaa.


Kissanminttu, sitruunamelissa, kärsimyskukka, vuohennokka ja valeriaana rentouttavat ja ravitsevat hermostoa.


Ritarinkannus


Tikankontti on hyvä vapinaan, etenkin heikkoustiloissa, auttaa masennukseen.


Vuohennokka yhdistettynä tikankontin kanssa laajalaisempaa vaikutusta varten. Vahvistaa aivoja.


(Siperian ginseng ei välttämättä sovi, jos kärsii hypoglykemiasta, korkeasta verenpaineesta tai sydänsairaudesta. Lakritsinjuuri ei välttämättä sovi, jos kärsii korkeasta verenpaineesta.)



Kiinalaisessa lääketieteessä suositellaan raparperia, pionia, lakritsanjuurta ja magnolian kaarnaa henkilöille, jotka kärsivät ärtymyksestä, heikentävästä ahdistuksesta ja unettomuudesta.




Alkoholismia pidetään yhtenä Parkinsonin taudille altistavana tekijänä, ja maksaa, haimaa ja adrenaalirauhasia tukevat yrttivalmisteet voivat auttaa oireisiin.


Kaikki dopamiinia vähentävät psyykenlääkkeet aiheuttavat parkinsonismia yleisenä sivuoireena.



Bach Kukkatipat



Beech - kun oireita ovat  kärsimättömyys ja suvaitsemattomuus. Kun on taipumus perfektionismiin ja pitää säännöllisestä elämästä. Kriittinen ja suvaitsematon niitä kohtaan, jotka eivät täytä odotuksiasi.



Holly - kun olet vihainen, taipuvainen vihanpurkauksiin, mustasukkainen tai kateellinen sekä epävarma itsestäsi.



Impatiens - hermostollinen jännitys, kärsimättömyyden tunne, ärtyvyys ja taipumus  levottomuuteen.



White Chestnut - auttaa voittamaan taipumuksen obsessiivisuuteen, kykenemättä luopumaan, jatkuvista ei-toivotuista ajatuksista, huolestuneisuudesta sekä mielensisäisistä väittelyistä, vaikea nukkua mentaalisen puheliaisuuden ja huolien takia.



Vihannesmehuterapia Parkinsonin tautiin



Porkkana- ja pinaattimehua päivittäin


Porkkanaa, punajuuria, retiisiä, valkosipulia ja kurkkua päivittäin


Raakoja hedelmiä ja vihanneksia



Jalokiviterapiassa Parkinsonin tautiin käytetään opaalia, rhodoniittia, rhodokrosiittia ja rhyoliittia.









Rhodokrosiitti




Paavi Johannes Paavali II sairasti Parkinsonin tautia yli vuosikymmenen. Katolinen kirkko on julistamassa häntä pyhimykseksi. Pyhimykseksi julistamiseksi tarvittava ensimmäinen ihmeteko oli ranskalaisen nunnan paraneminen Parkinsonin taudista.