perjantai 26. elokuuta 2011

Syksyn ja talven meridiaanitHomeopatia


Aromaterapia


Kheiron Luontaistuote
sadonkorjuu1
Aromaterapiaa Keuhko-  ja Paksusuolimeridiaaneille ja metallielementille.


Kiinalaisessa viiden elementin teoriassa syksyyn liittyvät meridiaanit ovat Keuhkomeridiaani (Yin) ja Paksusuoli-meridiaani(Yang). Syksyn elementti on metalli ja tunne suru.


keuhkomeridiaani


Metallielementtiin liittyvä tunne on suru. Syksyllä kaipaamme kesän aurinkoa ja suremme huolettomien kesäpäivien päättymistä, tietäen pitkän pimeän ajan ja talven kylmyyden olevan edessä. Keuhkomeridiaani auttaa tuntemaan surullisuuden, mutta myös siirtymään eteenpäin tiedostaen, että kesän yltäkylläisyys vain siirtyy syvemmälle sisälle. Keräämme mitä tarvitsemme ja annamme pois sen, mitä emme tarvitse, kuten sadonkorjuussa ja kuolemassa.

Neroli
Nerolin eteerinen öljy

Eteeriset öljyt voivat auttaa surun prosessissa. Tarkoitus ei ole päästä eroon ajanjaksoon luonnollisesti kuuluvasta tunteesta, vaan tukea energiaa, kun tutkiskelemme surun tunnetta. Eteerisiä öljyjä, jotka auttavat raskaiden kokemusten ja menetysten aiheuttamiin tunteisiin ovat  frankinsenssi, neroli, ruusu, melissa, ja pelargonia. Masennus voi aiheutua sisäisten energioiden suremisesta, jolloin menetykseen aiheuttamaan tuskaan voi liittyä arvottomuuden, epäonnistumisen  tai toivottomuuden tunne. Näihin tunteisiin auttavat  basilikan, bergamotin, pelargonian, jasmiinin, nerolin, ruusun, santelin ja ylang ylangin eteeriset öljyt  .
Eteeristä öljyä voi käyttää lisäämällä tipan nenäliinalle, tuoksulampussa, iholla voiteeseen sekoitettuna, höyryhengityksessä tai kylvyssä.keuhko
Suru voi vaikuttaa keuhkoihin myös fyysisellä tasolla. Surun kauden aikana keho kokee usein vilustumisen tai flunssan. Ajanjakson aikana ilmenee allergisia oireita, etenkin homeelle altistumista, mikä ärsyttää nenää ja keuhkoja. Hengitys vaikeutuu, mikä kertoo keuhkomeridiaanin kokemasta raskaasta energiasta. Eteerisiä öljyjä, jotka auttavat limaan ja hengitysvaikeuksiin ovat  tea tree, eukalyptus, cajeput, santeli, piparmittu ja rosmariini .  Höyryhengitys auttaa puhdistamaan hengitysteitä limasta ja parantamaan tulehduksia. Öljyä voi myös hieroa keuhkojen alueen iholle tai käyttää kylvyssä.
Santelipuu
Santelipuun eteerinen öljy

Epätasapainossa oleva metallielementti aiheuttaa kehoon kuivuutta. Iho, hiukset, ja silmät tuntuvat kuivilta ja kutisevilta. Eteerisiä  öljyjä halkeilevan kuivan ihon hoitamiseen ovat kamomilla, pelargonia, frankinsenssi, laventeli, mirhami, patsuli, ruusu ja santeli. Muutama tippa öljyjä voidaan lisätä ihovoiteeseen. Shampooseen voidaan lisätä muutama tippa sitruunan, tea treen, greipin, rosmariinin, jasmiinin tai laventelin
eteeristä öljyä hiusten ja päänahan terveyden edistämistä varten. Kaikki kuivuus viittaa nesteensaannin lisäämisen tarpeeseen, ja syksyn aiheuttamaan rasitukseen auttaa  runsas veden juominen.

keuhkomeridiaani1
Paksusuoli on keuhkojen yan-meridiaani, ja syksy vaikuttaa myös siihen. Metallielementti liittyy eron prosessiin. Paksusuolen tehtävä on erottaa epäpuhdas puhtaasta ja neste kiinteästä aineesta niin, että se voi kulkea kehon läpi. Se poistaa kehosta aineita, joita ei enää tarvita. Intensiivisten tunteiden, kuten surun, aikana suoliston toiminta voi muuttua epäsäännölliseksi, mikä johtaa joko ripuliin tai ummetukseen. Eteerisiä öljyjä ummetukseen ovat basilika, fenkoli, laventeli, meirami, kumina, ruusu ja kamomilla. Eteerisiä öljyjä, jotka rauhoittavat vatsaa ripulissa, ovat mustapippuri, neilikka, sypressi, eukalyptus, pelargonia, inkivääri, mirhami, neroli, piparminttu ja santeli. Eteeristä öljyä lisätään 3-5 tippaa kasviöljyyn ja hierotaan vatsaa vastapäivään alkaen oikealta alhaalta. Tämä liike auttaa suolistoa toimimaan paremmin ja kivuttomasti.

Kun olemme haluttomia luopumaan ajatuksista ja mielipiteistä, voimme tulla mentaalisesti tukkeutuneiksi. Jumiutuneisiin ajatuksiin auttavia eteerisiä öljyjä ovat basilika, sitruuna, sitruunaruoho, piparminttu, rosmariini ja timjami.
Frankinsenssi
Frankinsenssin eteerinen öljy
Keuhko- ja paksusuolimeridiaanin dynamiikka rohkaisee muistamaan, että elämä on jatkuvaa saamisen ja irtipäästämisen kiertokulkua, juhlimaan sadonkorjuuta ja varastoimaan tulevaisuutta varten. Syksy on muodonmuutoksen aikaa, leikistä työhön, ulkoa sisälle, elämästä kuolemaan.
vehna
Talven meridiaanittalvi

Kiinalaisen lääketieteen talveen liittyvät meridiaanit ovat Munuaisten(yin) ja Virtsarakon (yang) meridiaanit. Munuaiset vastaavat kuona-aineiden suodattamisesta verestä ja lähettävät aineet virtsarakkoon kehosta poistamista varten. Virtsarakko kerää ja säilyttää kuona-aineet ja lopulta erittää virtsan pois kehosta.  Akupunkturistien mukaan nämä elimet ovat energeettisesti paljon tärkeämpiä kuin fyysisen tason tehtävistä voisi päätellä.munuaismeridiaani

Munuaismeridiaania kutsutaan "Elämän puuksi", koska siinä on syntymää edeltävä voima, jonka olemme saaneet vanhemmiltamme hedelmöittymisen hetkellä. Voiman nimi on yuan chi- eli Qi-energia. Meridiaani on nimetty munuaisten mukaan, mutta siihen liittyvät myös lisämunuaiset, jotka sijaitsevat munuaisten yläpuolella. Lisämunuaiset erittävät laajan joukon metaboliaa sääteleviä, immuniteettia tukevia ja hedelmällisyyteen vaikuttavia hormoneja. (Munuaissysteemi sisältää kiinalaisten "sisäisiksi munuaisiksi" kutsumat naisten munasarjat ja miesten kivekset.) Munuaisten energia säätelee myös luiden ja luuytimen kasvua ja kehitystä. Kiinalaiset lukevat luihin ja luuytimeen lisäksi aivot ja selkärangan.


virtsarakonmeridiaani


Virtsarakon meridiaania pidetään "Varastojen hallitsijana", koska sillä on kyky poistaa kuona-aineita. Meridiaani liittyy autonomiseen hermostoon. Oireina ovat stressi ja jännitys, kun virtsarakon chi-energia on epätasapainossa.

munuainen

virtsarakko

Katajan eteerinen öljy
Katajan eteerinen öljy


Eteerisillä öljyillä voi monin tavoin tasapainottaa munaisten ja virtsarakon chi-energiaa. Yhteyden talviseen ajanjakson takia meridiaanin tasapainottomuuteen liittyy kylmän tunne ja munuaisten yang-energian heikkous. Ihminen voi kokea kylmyyttä raajoissa, sisäistä kylmyyttä, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja jalkojen nivelten kipeytymistä. Lämmittävät eteeriset öljyt hierottuna ihoon tai lämpimässä kylvyssä (mineraali/merisuolan kanssa diureettisen vaikutuksen takia) voivat auttaa sisäiseen viluisuuteen ja kipuihin. Sopivia eteerisiä öljyjä ovat kaneli, kataja, inkivääri, mustapippuri, piparminttu, kamferi, tea tree ja rosmariini. (Kataja on diureettinen ja auttaa edemaan ja lymfaattiseen pysähtyneisyytteen.)


Bergamotin eteerinen öljy
Bergamotin eteerinen öljy
Munuaisten yang-energian puute voi aiheuttaa näön sumentumista, muistin heikkenemistä, kyvyttömyyttä ajatella selkeästi, päätöksentekokyvyn puutetta ja heikkouden tunnetta selkärangassa, mikä johtuu meridiaanin yhteydestä selkärankaan ja aivoihin. Mentaalisia kykyjä stimuloivia ja väsymykseen auttavia eteerisiä öljyjä ovat basilika, kardemumma, piparminttu, rosmariini, sitruuna ja sitruunaruoho. Meditoiminen näiden eteeristen öljyjen palaessa tuoksulampussa voi suuresti auttaa ajatusten selkeyden ja keskittymiskyvyn parantamiseen.


jasmiini

Munuaiset ovat voiman, rohkeuden ja tahdon lähde. Kun munuaisten chi-energia on elinvoimaista, ihminen tuntee itsensä keskittyneeksi, pelottomaksi, rationaaliseksi ja ajatuksiltaan selkeäksi. Hänellä on herkkyyttä ja ymmärrystä, myötätuntoa sekä itseä että ihmiskuntaa kohtaan. Kun energia on epätasapainossa, on läsnä pelko (johon liittyy usein lisääntyynyt virtsaaminen), paranoia, mustasukkaisuus, epäluuloisuus ja moraalisen luonteen heikkoudet. Itsen hyväksymistä, rohkeutta ja moraalista ryhtiä lisääviä eteerisiä öljyjä ovat frankinsenssi, pelargonia, jasmiini, melissa, ruusu ja ylang ylang. Pelkoon auttavia eteerisiä öljyjä ovat kamomilla, salvia, meirami, laventeli, pelargonia, bergamotti, frankinsenssi, neroli ja santelipuu. Öljyjä voi käyttää yksin tai yhdessä tuoksulampussa, kylvyssä ja tai iholla kasviöljyyn sekoitettuna. Eteeriset öljyt sopivat myös lapsille, joille annostelu on kolmasosa aikuisten annoksesta.

Kardemumman eteerinen öljy


Munuaisten energian heikkouteen liittyy halua vetäytyä. Talvella on todellinen tarve käydä talvilevolle, kääntyä sisäänpäin ja olla hiljaa. Tämä on "ying yingin sisällä"-aikaa, joka huipentuu talvipäivänseisaukseen.  Ajanjakson aikana on luonnollista olla sisäänpäinkääntynyt, kuin siemenet talvisessa maassa, nukkuvia ja hiljaisia odottaen kevättä. Munuaisten chi-energian heiketessä ja alkaessa siirtyä maahan, ilmenee oireita, kuten mustat pussit silmien alla, tinnitus ja hormonien epätasapaino. Jälkimmäinen oire voi olla ongelmallinen vaihdevuosi-ikäisillä naisilla  ja lisätä kuumia aaltoja, hikoilua ja kipuja alaselässä. Vaihdevuosi-oireisiin sopivia eteerisiä öljyjä ovat salvia, fenkoli, pelargonia, melissa ja kamomilla. Öljyjä voi hieroa vastapäivään vatsalle, mikä lisää imunesteen kiertoa ja auttaa öljyjä imeytymään verenkiertoon.

Kanelin eteerinen öljyTalvi on kylmä ja pimeä sisäänpäinkääntyneen energian ajanjakso, johon voimme eteeristen öljyjen avulla tuoda valoa ja tasapainoa. Joulun herkkujen jälkeen munuaiset kaipaavat puhdistumista, ravitsemista ja huolenpitoa.


joulu