perjantai 18. maaliskuuta 2011

Radioaktiivisen säteilyn haittavaikutuksilta suojaavia ravintoaineita, yrttejä ja vitamiinejaRadioaktiivisen säteilyn haittavaikutuksilta suojaavia ruokia, yrttejä ja vitamiineja

Merilevien sisältämä natriumalginaatti on yksi voimakkaimmista säteilyltä suojaavista aineista. Natriumalginaattia on merilevissä, joita ovat mm. kelp, arame, wakame, kombu ja hijiki. Natriumalginaatti vähentää strontium-80 absorptoitumista luukudokseen 50-83 prosenttia.
Natriumalginaatti on tehokas ennaltaehkäiseva ja terapeuttinen aine säteilyn sekä raskasmetallien haittavaikutuksilta suojautumiseen. Kahdessa rotilla tehdyssä kokeessa natriumalginaatti vähensi useiden isotooppien, mm. strontium-90:n, strontium-85:n, bariumin, radiumin ja kalsiumin, absorptoitumista. Pienten, mutta säännöllisten alginaattimäärien syöminen suojasi ennaltaehkäisevästi pienten päivittäisten strontiumannosten sekä muiden haitallisten aineiden absorptoitumiselta ympäristöstä. Ruskeat merilevät , kuten kelp, sisältävät eniten alginaattia. Punaiset merilevät ovat tehokkaimpia sitomaan plutoniumia ja vihreät merilevät cesiumia.
Alginaatti ei ole myrkyllinen, ei imeydy ruoansulatuskanavasta ja sillä ei vaikuta olevan haittavaikutuksia edes suurina annoksina.
Atomienergiakomissio suosittelee maksimaalisen suojan saamista varten ihmisille vähintään 60-90g merilevää viikossa tai 10g natriumalginaattiravintolisää. Säteilylle altistumisen aikana tai sen jälkeen annoksen tulisi olla 10g ravintolisää neljä kertaa päivässä, jotta alginaattia on jatkuvasti ruoansulatuskanavassa. Ummetuksen voi välttää, jos alginaatti on hedelmägelatiinissa. Agar, joka valmistetaan kelpin natriumalginaatista, on turvallinen, myrkytön aine, jota voidaan käyttää suurustamiseen tai gelatiinina.
Merilevät sisältävät myös luonnollista jodia. Radioaktiivinen jodi-131 absorptoituu ja kerääntyy kilpirauhaseen, jos kehossa ei ole riittävästi jodia. Vaikka radioaktiivista jodia olisi jo absorptoitunut kilpirauhaseen, luonnollinen jodi auttaa altistumisen vaikutuksiin. 1 mg jodia lapsille ja 5 mg aikuisille päivittäin vähentää 80% kilpirauhaseen kertynyttä radioaktiivista jodia. Parhaita jodin lähteitä ovat merilevät, hijiki, arame, kombu ja dulse. Ne sisältävät myös paljon vitamiineja ja mineraaleja. Merilevät auttavat hajottamaan rasvakudoksia. Joidenkin tutkimusten mukaan jodi voi mm. parantaa kystia rinnoissa ja munasarjoissa sekä suojata dementialta sekä lisätä lasten älykkyyttä. Kiinalaisen tutkimuksen mukaan huippulahjakkaat lapset eivät tule alueilta, joiden juomavedessä on fluoria. Fluori poistaa jodia elimistöstä.
Jodin nykyinen suositus on 150 mikrogrammaa päivässä. Yksi gramma ruskeaa merilevää sisältää 500-8000 mikrogrammaa jodia, ja sama määrä vihreää tai punaista merilevää sisältää 100-300 mikrogrammaa jodia. Japanilaisessa sushissa käytettävä nori on punainen merilevä, joka muuttuu vihreäksi kuivatettaessa.
Japanilaiset saavat päivittäin ruokavaliostaan 12 mg jodia, josta suurin osa on merilevästä. Japanilaisilla esiintyy vähemmän syöpää kuin muilla kansallisuuksilla.

Siitepöly voi merkittävästi vähentää sekä radiumin että kobaltti-60:n sivuvaikutuksia radioterapiassa sekä vatsan alueen röntgensäteilytyksen jälkeisessä sairaudessa. Yhden tutkimuksen mukaan syöpäsolujen kasvu pysähtyi hiirten kasvaimissa.
Propolis on ollut hyödyllinen radioaktiivisesta säteilystä seuranneen ihon enditeelin tulehduksen kliinisten vaiheiden hoidossa.
Hapatetut ruoat auttavat vastustamaan radioaktiivisesta laskeumasta ruokien kautta saatavia toksiineja, mikä johtuu niiden myönteisestä vaikutuksista sisäelimiin.
Punajuuren on todettu lisänneen veren hemoglobiinia radioaktiiviselle säteilylle altistumisen jälkeen. Rotat , joiden ravinto sisälsi 20% punajuurta, välttivät cesium-137 absorptoitumisen 97-100 % tehokkaammin kuin rotat, jotka eivät syöneet punajuurta.
Ravintohiiva sisältää E-vitamiinin lisäksi nukleonihappoja RNA ja DNA, joilla on todettu olevan radioaktiiviselta säteilyltä suojaavia ominaisuuksia. Hiivan on todettu auttaneen kasvattamaan ja uudistamaan radioaktivisen säteilyn vahingoittamia soluja, sekä helpottavan säteilystä johtuvaa pahoinvointia. Ravintohiivassa on monia tärkeitä ravintoaineita. Hiiva sitoo ja absorboi raskasmetalleja, kuten uranium, lyijy ja elohopea.
Valkosipuli ja sipuli. Kysteiini, jota on myös sipuleissa, sitoutuu deaktivoiden radioaktiivisiin isotooppeihin sekä myrkyllisiin metalleihin, kuten kadmium, lyijy ja elohopea. Kysteiinin rikki auttaa munuaisia ja maksaa puhdistamaan kehoa. Valkosipulilla on monia parantavia ominaisuuksia.
Klorofylli. Louraun ja Lartiguen mukaan vihreä kaali lisäsi marsujen vastustuskykyä radioaktiiviselle säteilylle. Yhdysvaltojen armeijan tutkimuksen mukaan parsakaali, vihreä kaali ja alfalfa vähensivät marsujen saaman radiosäteilyn haittavaikutuksia 50%.
Kasviöljyt. Dr. James Ashiawan tutkimuksen mukaan hiiret selviytyvät kuolettavasta röntgensäteilyannoksesta, jos niille on annettu kylmäpuristettuja kasviöljyjä, etenkin oliivi- tai maapähkinäöljyä. Meksikossa radioaktiivisen säteilyn kanssa työskentelevät tai sen lähellä asuvat syövät tai käyttävät iholla kasviöjyjä suojellakseen itseään.
Yhdessä tutkimuksessa sisäisesti annettu oliiviöljy suojasi täysin hiiriä 300-2400 röntgenin säteilyannoksilta. Oliiviöljy antoi optimaalisen suojan , kun 15% ravinnon kaloreista koostui siitä. Oliiviöljy ja seesamiöljy kestävät kuumentamista parhaiten hajoamatta ja ne säilyvät parhaiten.
A-vitamiini. Intialaisten tutkijoiden mukaan A-vitamiini nopeutti säteilystä paranemista. 1984 Albert Einstein College of Medicine tutkimuksessa todettiin A-vitamiinin ja beetakaroteenin suojanneen kehoa osittaiselta ja täydelliseltä gamma-säteilyltä. A-vitamiini lisäsi haavojen paranemista, vähensi painon menetystä , kilpirauhasen ja pernan surkastumista ja adrenaalirauhasten laajentumista, suojasi ruoansulatuskanavan haavautumiselta sekä epänormaalilta puna- ja valkosolujen vähenemiseltä. Terapeuttinen annos on 25000 -35000 IU aikuisille. Hätätapauksissa voimakkaan altistuksen aikana 40000-100000 IU beetakaroteenia, korkeintaan 3-4 viikon ajan. Pienten lasten ei tulisi saada liikaa beetakaroteenia.
B-vitamiinit auttavat mm. normalisoimaan valko- ja punasolujen määrää, koska valkosolujen tuhoutuminen voi kestää pitkiä aikoja. Eri B- vitamiinit tulisi ottaa yhdessä.
C-vitamiini ja bioflavonoidit. Harvard Medical Schoolin tutkimuksen mukaan C-vitamiini suojaa säteilyvaurioilta. Tutkimuksen mukaan ihmisille sopiva suojaava annos intensiivisen säteilyn yhteydessä olisi hyvin suuri, 10g päivässä. Jos C-vitamiinin annos on yli 750 mg päivässä, tulisi ottaa myös kalsiumia, magnesiumia sekä B6-vitamiinia muiden B-vitamiinien kanssa sekä riittävästi vettä munuaiskivien välttämisen takia.
D-vitamiinia. Aikuisen terapeuttinen annos 400-1000 IU päivässä. Hätätilanteessa aikuisen päivittäinen annos voisi olla 2000IU alle kuukauden ajan.
E-vitamiini voi suojata röntgensäteiden ja radioaktiivisen kobaltin haittavaikutuksilta. Parantaa anemiaa säteilyn jälkeen. Voi antaa sisäistä ja ulkoista suojaa cesium-137:ää vastaan. Cesium-137 on yleinen radioaktiivisessa laskeumassa sekä ydinvoimaloiden vuodoissa ja rutiininomaisissa päästöissä. S-alpha-tokoferolia aikuiselle n. 900 IU päivässä. E-vitamiini suojaa A-vitamiinia ja rasvahappoja suurilta röntgensäteilyannoksilta. Jos riittävän suuret annokset vitamiineja, C, B j a E otetaan ennen säteilylle altistumista, säteilysairauden vaikutukset voivat vähentyä. E-vitamiinia tulisi käyttää varoen, jos on korkea verenpaine tai reumaattinen sydäntauti.
Kalsium. Selektiivisen toiminnan avulla kalsium tukkii tai vähentää strontium-90:n, kalsium-45:n ja muiden radioaktiivisten isotooppien absorptoitumisen luustoon. Kalsium auttaa myös poistamaan radioaktiivisia isotooppeja luista. Päiväannos 800 mg päivässä. Liiallinen kalsium voi olla haitallista. Parhaita kalsiumin muotoja ovat kalsiumsitraatti, -glukonaatti, -karbonaatti ja -laktaatti ja aminohappokelatoitu-kalsium.
Magnesium estää kalsiumin tavoin radioisotooppien absorption sekä auttaa poistamaan strontium-90:ää. Magnesium voi yhdistyä synteettiseen D-vitamiiniin, kalsiferoliin, ja kuljettaa sen pois elimistöstä, joten on parasta käyttää luonnollista D-vitamiinia. Myös fluori poistaa elimistöstä kalsiumia muiden haittavaikutustensa ohella. Optimaalisen ruokavalion tulisi sisältää magnesiumia noin puolet kalsiumin määrästä.
Seleeni vahvistaa immuunipuolustusta, vähentää syöpää ja auttaa leukopeniassa eli epänormaalissa valkosolujen vähenemisessä. Suositeltu annos 50-200 mcg. Tehokkain A- ja E-vitamiinien kanssa.
Kalium. Radioisotoopit, kuten cesium-137, cesium-134, kalium-40 ja kalium-42, absorboituvat valikoituvasti, jos elimistössä on puutetta kaliumista. Suositeltu annos 200-6000mg ruokavaliossa. Yleensä ei tarpeen lisäravinteena ja liiallinen määrä, hyperkalemia, voi olla vaarallinen.
Sinkki. Ruokavalio, jossa on riittävästi sinkkiä estää tehokkaasti radioaktiivisen sinkki-65:n absorptoitumisen. Sinkki DTPA:ta on käytetty kelatoimaan americium-241:a ydinonnettomuuden uhrista. Luonnollinen sinkki auttaa kehoa puhdistumaan useista myrkyllisistä raskasmetalleista kuten kadmium, alumiini, lyijy ja liiallinen kupari. Ennaltaehkäiseva annos 15 mg aikuisilla, 30mg raskaana olevilla naisilla sekä 40mg imettävillä naisilla. Terapeuttinen annos 15-50mg, raskaana olevilla 30-50 mg, imettävillä 40-50 mg päivässä.
Rauta. Useiden tutkimusten mukaan säteily vähentää huomattavasti raudan määrää elimistössä. Radioaktiivinen rauta ja plutonium, jotka ovat rakenteeltaan raudan kaltaisia, voivat kulkeutua rautavarastoihin maksaan, luuytimeen, munasarjoihin ja kiveksiin, sekä keuhkoihin, jos raudasta on puutetta. Päiväannos 18mg naisilla, 30-60 mg raskaana, enemmän imettävillä, 10 mg miehillä, 10-18 mg lapsilla. Säteilylle altistumisen tai veren menetyksen jälkeen, n. 10-18 mg päivittäin.
Siperian ginseng, Eleutherococcus senticosus. Siperian ginsengillä on radioaktiiviselta säteilyltä suojaavia ominaisuuksia, ja sitä voidaan käyttää akuuteissa tai kroonisissa säteilysairauksissa, kuten verenvuoto, vakava anemia, pyörrytys, pahoinvointi, oksentelu sekä päänsärky. Voi pidentää elinaikaa altistumisen jälkeen. Suojaa myös tulehduksilta ja muilta myrkyllisiltä aineilta.
Panax ginseng. Tutkimusten mukaan panax ginseng suojaa säteilyn haittavaikutuksilta. Ginseng lisää seerumin albumiinin ja gammaglobuliinin sekä DNA- ja RNA-proteiinien tuotantoa ja lipidien synteesiä luuytimessä. Auttaa akklimatisoitumaan eli sopeutumaan vähähappiseen ilmaan.
Aloe. Yli 200 aloe vera-lajista radioaktiiviselta säteilyltä suojaavat: aloe barbadensis (aloe vera), aloe arborescens, aloe striatula ja aloe saponaria. Emulsiot voivat ehkäistä paikallisia vaurioita radioterapiassa sekä hoidettaessa toisen ja kolmannen asteen säteilyvammoja. Aloe lisää kudosten paranemista ja solujen normaalia kasvua. Lievittää kipua.
Vihreän ja mustan teen katekiinien radiosäteilyn haitoilta suojaava vaikutus ennen säteilylle altistumista ja sen jälkeen liittyy luultavasti niiden antioksidatiivisiin ominaisuuksiin. Suuret määrät sisältävät liikaa kofeiinia ja tanniineja. Joidenkin tutkimusten mukaan vihreä tee kerää suuria määriä fluoria.
Kysteiini, luonnollinen aminohappo, joka suojaa usealta säteilyn lajilta. Ei pidä käyttää lisäravinteena. Voi olla vaarallinen eksitotoksiini kuten glutamaattti tai aspartaatti suurina annoksina. On luonnollisesti rikkipitoisissa vihanneksissa, joista suurin osa on kaalikasveja, kuten lehtikaali, vesikrassi sekä ruusukaali.
Pektiini. Kypsistä hedelmistä, kuten omenista. Kuten natriumalginaatti kelpissä ja agarissa, pektiini sitoo tai kelatoi radioisotooppeja, etenkin strontium-90:ää, sekä vähentää niiden absorptoitumista luustoon.
Papaiini. Yhdessä tutkimuksessa 50% rotista, joille oli annettu papaiinia, selviytyivät normaalisti kuolettavasta annoksesta säteilyä.
Lääkehiili voi absorboida ja neutralisoida radioaktiivisia aineita sekä joitakin myrkyllisiä aineita. 10g tai teelusikallinen lääkehiiltä voi absorboida 3-7 grammaa.
Orgaaninen germanium, Ge-132. Radioaktiivinen säteily vapauttaa elektroneja, jotka tuhoavat soluja ja verta. Verisolujen lähellä germanium kerää vapautuneet elektronit ja antaa niiden liikkua ytimensä ympärillä. Yhdessä tutkimuksessa cesium-137:lle ja gammasäteilylle altistuneiden solujen mutageneesi väheni huomattavasti ilman vaikutusta solujen kasvuun tai selviytymiseen. Vaikuttaa lisäävän DNA:n jäljentymisen luotettavuutta. Ge-132 suojaa aminohappo kysteiiniä. Japanissa käytetty päiväannos 25-100mg. Luonnollisesti sipuleissa, ohrahelmissä sekä vesikrassissa.
Klorofylli. Useiden tutkimusten mukaan runsaasti klorofylliä sisältävät ruoat voivat suojata radioaktiivisen säteilyn haittavaikutuksilta. Spirulina- ja klorella-merilevät, vihreät lehtivihannekset, selleri, persilja, idut ja versot sisältävät runsaasti klorofylliä, joka on rakenteeltaan hemoglobiinin kaltainen yhdiste.
Lähde : Steven R. Schechter: Fighting Radiation and Chemical Pollutants with Food, Herbs and Vitamins.
STUK: Sateilylle_altistuneiden_tutkimus_ja_hoito_fi.pdfTieteilijät, botanistit ja herbalistit ovat huomanneet, että kurjenpolvi (Geranium robertianum) kasvaa erityisen runsaana korkean säteilyn alueilla, kuten suurjännitejohtojen alla. Radioaktiivisessa mittauksessa saman alueen maaperän, jolla kurjenpolvet kasvavat, on todettu olleen vähemmän radioaktiivinen, kuin muun alueen maaperän.

Kurjenpolvea on käytetty immuunipuolustuksen parantamiseen ja kasvaimista toipumiseen. Kurjenpolvi lisää solujen käytettävissä olevan hapen määrää, mikä voi auttaa soluja puolustautumaan ja toimimaan terveemmin. Kurjenpolvi lisää myös hermoimpulssien siirtymistä solujen välillä, mikä antaa keholle enemmän energiaa. Kurjenpolvi on antiviraalinen, antibioottinen ja antioksidatiivinen yrtti, josta voidaan käyttää lehtiä.